8 Maddede WordPress Site Hızı Arttırma
İnternet kullanıcılarının arama motorunda herhangi bir bilgi aradığında bulduğu sayfaya giriş yapması her zaman hızlı olmalıdır. Çünkü bir web sayfasının hızlı açılması, Google listeleme, SEO çalışmaları ve kullanıcı gözünde büyük artılar sağlar. Bu nedenle web sayfanız için WordPress site hızı arttırma araştırmaları yapıyorsanız, bu içerik size yardımcı olacaktır.
WordPress Site Hızı Neden Artmalıdır?
Bir sayfanın yavaş açılması Google sıralaması üzerinde negatif etkilere neden olur. Bu kapsamda WordPress site hızı arttırma işleminin gerekliliklerine bakılırsa;
- Ziyaretçiler açısından bir sitenin 2 saniyeden geç açılması siteye olan ilgiyi düşürmektedir.
- Google başta olmak üzere tüm arama motorları hızlı açılan sayfaları her zaman listenin ilk sıralarına alır.
- E-ticaret amaçlı WooCommerce tabanlı bir web sayfası kullanıyorsanız, bu durumda mutlaka WordPress site hızlandırma işlemi yapmanız gerekecektir. Çünkü online alışveriş sırasında müşteriler yavaş açılan bir sayfaya güvenmeyecektir.
WordPress Site Hızı Ölçümü Nasıl Yapılabilir?
Belirtilen gerekçeler göz önünde bulundurulduğunda, öncelikle sayfanızın durumunu belirlemek için WordPress site hızı ölçme işlemi yapmanız gerekecektir. Ölçümler sonuçlarında; sayfa boyutlarınız, sayfa yükleme için kaç adet istek gönderildiği, cache eklentisi kullanıp kullanmadığınız ve kullandığınız hostingin WordPress için ne kadar uyumlu olduğu bilgileri sizin için kıstaslar oluşturacaktır.
Genellikle bir sitenin ana sayfası ne kadar hızlı yükleniyor ise o kadar kabul edilen ve Google tarafından da ön plana çıkarılan bir site olacaktır. Ancak bir web sayfasında ziyaretçiler sadece ana sayfa değil alt kategori sayfalarına da ulaşmaya çalıştığında da hız aramaktadır. Bu nedenle WordPress site hızı ölçme işlemi için 4 farklı aracı kullanarak bu noktaları gözden geçirebilirsiniz.
- Webpagetest.org ölçüm için kullanıldığında, farklı ülke ve şehirlerde yani ülkemiz de dahil olmak üzere ister mobil cihazlarda ister masaüstü cihazlarda ölçüm yapılabilir. Artarda 3 farklı test gerçekleştirilmesi ile birlikte bir ortalama alınarak, WordPress site hızı size rapor olarak sunulur.
- Google PageSpeed Insight özellikle Google arama motoru üzerinde site hızınızı görmek istiyorsanız, tercih edilebilir. Google tarafından her zaman düzenli bir şekilde güncellenen bu uygulama, eğer web site hızı konusunda bir sorun bulunuyorsa, bunun faktörlerini ve kaynaklarını size sunmaktadır. Ancak sonuç olarak sayfa yüklenme süreleri ile ilgili net bir veri elde etmeniz için bir sunum yapmamaktadır.
- Pingdom Tools dünya genelinde kullanılmak ile birlikte 7 farklı server sahibidir. Ölçümlerde her bir server üzerinde WordPress sayfa açılış hızı ölçümü gerçekleştirir. Önemli bir nokta olarak sayfa yüklemesi sırasında kaç istek gönderildiğini belirler.
- Gtmetrix son araç olarak bir sayfanın test edilmesi sırasında tam yüklenme süresini görmek için kullanılabilir. Kanada merkezli bu sistem, ücretsiz bir şekilde kullanım sağlarken, dünyanın farklı noktalarında test merkezleri seçme imkanı da sunmaktadır. Özellikle hosting hizmeti aldığınız nokta ile yakın bir merkez seçmeniz doğru olacaktır.
WordPress Site Hızlı Nasıl Arttırılır?
WordPress site hızının önemi ve nasıl ölçüleceği konusunda bilgiler elde edildikten sonra WordPress site hızlandırma işleminin nasıl yapılacağı konusuna geçilebilir. Bu konuda da yine 8 farklı madde sayesinde yapmanız gerekenleri size tekrar tekrar anlatacağız.
- Uygun Hosting Seçimi: Hosting seçimlerinde özellikle sayfa türü çok önemli bir noktadır. Bir e-ticaret sitesi için paylaşımlı hosting seçmek yerine bağımsız bir hosting seçmek ve bir blog sayfasının yüksek trafik sağlaması için WordPress hosting seçmek daha mantıklıdır. Sunulan yüksek depolama alanı, ücretsiz sertifikalar ve veritabanı gibi faktörler ile yapılan reklamlara kanmadan bir WordPress tabanlı site için en az 1 GB RAM ve 1 CPU size ayrılmış şekilde hosting seçimi yapılması en doğrusu olacaktır.
- Doğru WordPress Teması Seçimi: E-ticaret, haber sitesi veya blog sayfası gibi her noktada WordPress teması seçerken, premium temalar elbette ki avantajlı olmaktadır. Ancak seçilen tema mutlaka sürekli bir şekilde güncel olmalı ve son sürümü ile hızlı şekilde çalışacak bir tema olmalıdır.
- Web Site Hızı İçin Görsel Optimizasyonu: Site içerisinde yavaşlamaya neden olan en önemli etken elbette ki görsellerdir. Bir web sayfasında yüksek çözünürlüklü görseller çok büyük bir boyut kaplarken, tek bir sayfa için dahi bu görseller yavaşlamaya neden olabilir. Eğer web sayfanızda henüz görsel yükleme işlemine başlamadıysanız, öncelikle WordPress görsel optimizasyonu için adım atabilirsiniz. Örneğin Microsoft Paint veya VSO Image Reziser gibi bir uygulama üzerinde görsel boyutları kolaylıkla ayarlanabilir. Eğer web sayfanızda görseller yüklüyse ve boyutları çok yüksek olduğu için site hızı düşürüyorsa, bu durumda da WP-Smush veya Imagify Image Optimizer gibi WordPress eklentileri ile kolaylıkla çözüm elde edebilirsiniz.
- Javascript Ve CSS Dosya Birleşimi: WordPress, PHP tabanlı çalışma gösterdiği için web sayfanızın arka planında birçok Javascript(JS) ve CSS dosyası yer alacaktır. PHP yapısı içerisinde sayfalar dinamik bir isim alır ve ziyaretçi sayfayı açmak istediğinde bu parçalar birleşerek, sayfa sunumu gerçekleştirilir. WordPress site hızı arttırma için Cache Enabler gibi çok basit eklentiler kullanması vasıtası ile CSS ve JS dosyalarını birleştirebilir ve bir zip haline getirerek optimizasyon sağlayabilirsiniz.
- Web Sitesinde CDN Avantajı: CDN yani “içerik dağıtım ağı” bir web sayfasının daha hızlı açılması ve sayfa boyutlarının daha düşük konuma gelmesi için büyük bir yardım sağlar. Bu konuda örnek olarak CloudFlare gibi bir sistem kullanıyorsanız, size sunulan CDN avantajından yararlanabilir veya farklı bir CDN eklentisi satın alarak, çok düşük bir ödeme ile optimizasyon sağlayabilirsiniz.
- Site Hızı Üzerinde Sıkıştırma Etkisi: WordPress site dosyalarınız üzerinde PageSpeed Ninja gibi eklentiler kullanarak, GZIP sıkıştırma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü bu işlem dosyaların sıkıştırılması vasıtasıyla WordPress mobil site hızlandırma gibi işlemler noktasında büyük bir artış sağlamaktadır. Herhangi bir eklenti kullanmak istemediğinizde, bu işlem için. htaccess dosyasına;
- Addoutputfilterbytype DEFLATE text/plain
- Addoutputfilterbytype DEFLATE text/html
- Addoutputfilterbytype DEFLATE text/xml
- Addoutputfilterbytype DEFLATE text/css
- Addoutputfilterbytype DEFLATE application/xml
- Addoutputfilterbytype DEFLATE application/xhtml+xml
- Addoutputfilterbytype DEFLATE application/rss+xml
- Addoutputfilterbytype DEFLATE application/Javascript
- Addoutputfilterbytype DEFLATE application/x-javascript od satırların eklemeniz yeterli olacaktır.
7- Database Bakımı Ve Temizlik: Farkında olmasanız da yaptığınız her değişiklik, kullandığınız ve kaldırdığınız eklentiler gibi ayrıntılar veritabanı üzerinde kırıntılar bırakır. Bir süre sonra artan bu kırıntılar, WordPress site hızı üzerinde olumsuzluk ortaya çıkacağından dolayı düzenli şekilde database bakımı ve temizliği gerçekleştirmek için Advanced Database Cleaner veya WP-Optimize gibi eklentileri tercih edebilirsiniz.
8- Fazla Eklentilere Gerek Yok: Eğer web sayfanızda kullanmadığınız birçok eklenti paneliniz üzerinde yer alıyorsa, bu eklentileri ortadan kaldırın ve arka planda bıraktıkları kırıntıları da database bakımı sayesinde ortadan kaldırın. Özellikle bazı noktalarda eklenti kullanmadan kod eklemeleri ile çözülebilecek durumlar yer aldığı için site hızı üzerinde yavaşlama etkisi yaşamazsınız.
Diğer yazılarımıza ulaşmak için lütfen https://makaledenizi.com/ sitemizi ziyaret ediniz.